Svenskar vet redan att Sverige är ett fantastiskt vackert land som har mycket att erbjuda, men frågan är om inte vår egen kärlek till landet överstigs av den från ett stort land i söder – Tyskland. Det finns nämligen inget folk som är så oerhört förtjust i allt svenskt som tyskarna. Varje år vallfärdar tyskar hit till Sverige för att ta del av vår natur och kultur, och många återkommer år efter år: när det blev fritt fram för vem som helst att köpa sommarstuga i Sverige år 2000 tog många tyskar tillfället i akt och köpte sig en bit svensk mark. Det har gjort att den största andelen turister som besöker Sverige är tyskar, vilket innebär att de står för en ansenlig del av vår turistnäring. Men vad är det egentligen som lockar tyskarna att åka hit?
Svaret varierar förstås beroende på vem du frågar, men klart är att vår mångskiftande och dramatiska natur är en del av svaret. Den svenska sommaren erbjuder ett växt- och djurliv som är unik i sitt slag. Under vintern får vi istället mycket snö, vilket lämpar sig utmärkt för vinteraktiviteter som är svåra att utföra i ett mildare klimat. Att naturen är en stor anledning till att tyska turister återkommer till Sverige visar inte minst hotellbeläggningen på natursköna områden som Skånes Österlen eller de norrländska fjällen. Under högsäsong är det alltid fulla hus – och just tyskar utgör majoriteten av gästerna.
En annan anledning till tyskarnas kärlek till Sverige är älgen. Det kan låta som ett trivialt skäl att besöka ett land, men sanningen är att tyskarnas relation till älgen går längre tillbaka än vi kanske har förstått. Älgen var en form av nationalsymbol för Tyskland ända fram till 1800-talet, när de försvann från landet. Här uppe i norr finns de som bekant i överflöd – både tama och vilda – och det har fungerat som en turistattraktion i flera decennier nu.
Det är inte bara djur och natur som ligger grund till romansen mellan Sverige och Tyskland. Många tyskar som kommer hit uppskattar också vår kultur, dit det svenska köket tillhör. Den traditionella maten i Tyskland och Sverige har samma basfödor – kött och potatis – vilket gör att det går lätt att uppskatta varandras kök. Dessutom har en klassisk svensk delikatess som gravad lax gjort stor succé bland tyskarna. På matklubben.se kan man hitta många recept på både svensk och tysk mat.