Varför svenskar bör lära sig tyska

Vår kulturella relation till Tyskland går traditionellt sett att likna vid en berg-och-dalbana. För bara ett par hundra år sedan var tyskan helt dominerande i vår kultur, och de allra flesta influenser och inspirationer hittades hos tyska kreatörer. Därefter kom de två stora krigen, och allt som var tyskt hamnade på utelistorna. Vi började lära oss engelska som andraspråk och såg på Hollywood-filmer istället för att läsa Goethe och lyssna på Wagner. Nu, på 2000-talet, har Tyskland blivit trendigt igen. Det tyska kulturarvet har öppnats upp för nya generationer som inser vilka fantastiska skatter som där ligger gömda – och även populärkulturen har fått många influenser söderifrån med tyskspråkig musik och film. Det är därför inte så konstigt att fler och fler väljer att lära sig tyska när vårt utbyte med Tyskland bara fortsätter att öka.

 

En anledning till att lära sig tyska i dag är just den kulturella aspekten. Att lära sig ett språk ger en nyckeln till ett helt bankvalv fyllt av tidigare svårtillgängliga verk. Även om mer och mer översätts från tyska till svenska finns det ännu saker som vi inte känner till. 2009 fick den tyskspråkiga författarinnan Herta Müller Nobelpriset i litteratur, vilket visade att Svenska akademien har god koll på tyska kulturyttringar. Utdelningen gav också andra tyskar ett stort försäljningslyft i Sverige när de kunde rida på Müllers framgångsvåg.

 

Ett annat skäl till att tyska är ett viktigt språk att lära sig är de täta affärsrelationerna som Tyskland och Sverige i dag har. Om du funderar på ett arbete inom ett företag som sysslar med import, export eller har kunder utanför Sverige är chansen stor att du får användning för din tyska. Det gäller också om du arbetar inom byråkrati eller annan internationell verksamhet. Tyskland är nämligen ett nav för den europeiska ekonomin och finns därför representerade på många olika platser. Att kunna det tyska språket ökar dina möjligheter att göra ett gott intryck och genomföra en affär eller inleda ett samarbete. Dessutom är det en attraktiv merit när du söker jobb hos framtida arbetsgivare.

 

Ett tredje skäl till att svenskar bör lära sig tyska är att Sverige har blivit en populär turistdestination för tyskar. Det gör att det uppstår fler tillfällen – särskilt inom turism – där tyska är ett lika viktigt språk att kunna som engelska. Genom att kunna kommunicera på tyska ger dig en stor fördel, oavsett om du ska beskriva vägen, sälja en vara eller bara socialisera.

Varför svenskar bör lära sig tyska 2